Be here now

In ons dagelijks leven hebben we veel aan ons hoofd: Het runnen het gezin, het huishouden, een baan, sociale contacten, en alles wat er om ons heen gebeurd.
Het is niet altijd makkelijk om in het hier en nu te zijn. Gedachten springen van het verleden naar de toekomst, zonder stil te staan in het huidige moment. Toch is het belangrijk in het nu te leven, want wanneer je dat kunt, kun je van elke dag genieten.

Adem diep in, en uit
Met een rustige en bewuste ademhaling kalmeer je lichaam en geest. Door langzaam én diep in en uit te ademen, kun je terugschakelen naar een rustiger tempo. Van hoge snelheid naar slow motion. Adem diep in en strek je lijf bij het inademen, pauzeer kort, adem langzaam uit en ontspan je spieren. Na een paar minuten diep in- en uitademen zul je merken dat je lichaam ontspant.

Beweeg je lijf
Verbind met je lijf door te bewegen, bijvoorbeeld door middel van yoga te beoefenen. Oefen met je ogen dicht om nog meer naar binnen te keren. Beweeg mindful en met intentie en blijf langer in houdingen die je goed doen. Stretch je spieren en voel hoe je lijf met elke ademhaling meer ontspant.

Ga eens een poos offline
Verzamel de moed om een gehele middag je elektronische apparaten uit te schakelen. Zonder continue stroom aan WhatsApp-berichten of ongelezen e-mails is het makkelijker om in het hier en nu te zijn. Idealiter heb je op deze middag verder niets gepland. Wees spontaan en spendeer je middag zoals jij je op dat moment voelt, zonder schuldgevoel.

Eet met gesloten ogen
Om de smaak van je eten te kunnen proeven heb je niet meer nodig dan de smaakpapillen op je tong. Sluit je andere zintuigen af, zo worden de prikkels door je actieve zintuigen intensiever beleefd. Sluit daarom je ogen tijdens het eten en eet met aandacht voor elke hap. Welke structuur voel je met je tong? Hoe warm is het gerecht, welke kruiden of specerijen proef je? Probeer de smaken en ingrediënten te herkennen.

Wandel in het donker
Maak een nachtelijke wandeling en bewonder de sterrenhemel tijdens een heldere avond of nacht. Om de sterren goed te kunnen zien is het belangrijk dat er niet veel licht om je heen is. Wandel daarom het liefst in de natuur zodat je met volle aandacht bij het spektakel in de lucht kunt zijn. Probeer de Grote Beer, Orion of de Poolster te herkennen.

Bewonder een zonsopgang
Het moment waarop de zon opkomt, is een magisch moment. Zonsopgang symboliseert een nieuw begin, met verse energie. Voor velen is zonsopgang een belangrijk moment om te mediteren. Door in de zon te staren kun je haar spirituele energie in jouw lichaam opnemen. Dat geeft je kracht voor de nieuwe dag.

Uit je dankbaarheid
Is er iets in je leven waar je bijzonder dankbaar voor bent? Schrijf het op en sta bewust stil bij dat gevoel van dankbaarheid. Is jouw dankbaarheid gekoppeld aan een ander mens, dan kun je deze persoon zelfs een bericht sturen om je waardering te delen. Zo kun je samen van jouw innerlijke vreugde genieten.

Mediteer
Mediteren helpt je om te ontspannen en brengt je in balans. Door met gerichte concentratie naar binnen te keren kun je je gedachten van een afstand observeren en er bewust afstand van nemen. Wanneer je brein niet continu van verleden naar toekomst springt, kom je in een staat van mentale rust. Zo breng je met behulp van meditatie je geest naar het hier en nu.

Liefs,

Angela

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: